Hur du riggar din jigg och gummibete.

Säkert vardagsmat för de flesta av er men här kommer de olika riggningar av jigg och gummibete som vi oftast använder.

Vi börjar med vanlig shallowriggning. Använder #bft small med två krokar lagom för 18-20 cm jiggar t ex #pigshadjr. Ger en ytlig gång för grunt fiske över växtlighet. Riggning som behåller en fin gång på jiggen och god krokningsförmåga. Kan fås att enkelt gå djupare genom att skruva in vikter vilket jag återkommer till. Den kanske vanligaste riggningen jag använder. Stingers finns i olika storlekar beroende på jiggstorlek. Kommer man ned på 15-16 cm jiggar går vi över till stingers med bara en trekrok.

Variant nummer två. Man vill fiska lite snabbare och djupare med jiggen t ex på sommaren eller vid djupkanter. Då kan man med fördel skruva in ett blyhuvud, t ex ett #bftflexheadpike (green pumpkin, 7,5 gr) i detta fall ett #darts 10 gr. Fördelen med dessa är att de har två öglor. En för beteslåset och en för att fästa en stinger under magen på jiggen. Man kan då välja längd på stinger, antal krokar och krokstorlek efter önskemål. Angående längd tycker jag att det är lagom att ha ungefär sista tredjedelen av jiggen fri för att bibehålla stjärtens naturliga rörelse. En annan detalj är att första kroken inte skall komma för långt fram. Vissa stingers tycker vi har främre kroken så långt fram att den lätt kan sno sig runt linan. Att veva hem intrasslade jiggar är inte vår favoritsysselsättning på sjön.

Nästa variant är en vanlig riggning som många känner igen från abborrfisket. Lät att göra och en billig lösning. Fungerar bra upp till ca 14-15 cm sedan blir det svårt, trots 10/0 och 12/0 krokar, att rigga så man får bra krokning, inte ovanligt med hugg bak på jiggen men ingen krokad fisk. Men är gäddan igång så är det inga problem utan de tar betet rejält. Då är också fördelen att en stor krok blir lättare att kroka av och man minskar skadorna på fisken. Man kan också rigga med olika vikter på jigghuvudet beroende på vilket djup man vill fiska på. I de större storlekarna finns också många leverantörer som har två öglor för att kunna komplettera med en stinger på undersidan av jiggen.

Nu till mer av en speciallösning då man vill fiska där det är mycket växtlighet, en så kallad offset-riggning. I detta fall gjord med inbyggd viktning. Finns i olika vikter såväl som helt oviktad beroende på vilket fiskedjup du önskar. Eftersom vikten kommer under kroppen beter sig jiggen lite annorlunda jämfört med vanligt jigghuvud i nosen. Att tänka på är att jiggkroppen inte får vara för ”hög” då kroken skall pressas fram vid hugg. Likaså skall mothugget göras uppåt för ökad krokning. Här ser du en #pigshadjr där krokstorlek 10/0 – 12/0 är att föredra. Just #pigshad är anpassade för denna riggning och har en skåra i ryggen där man skall passa in kroken så den döljs ifrån växtlighet. Vi kör gärna detta fisket med den mindre #pigshadnano (15cm) och krokstorlek 8/0. Vanlig krok är en #ownerbeast med så kallat wide gap och twist lock. Vi har också börjat använda #vmcmysticpredator som finns i udda storlekar 9/0 samt 11/0 som komplement på mina piggar. En mycket bra krok som vi tycker fäster jiggen lite flexiblare än Owner men det är en smaksak.

Avslutningsvis kommer vi till ett litet tips. Numera finns flera olika typer och storlekar av screw-in sänken t ex från #svartzonker och #daiwa, just i detta fallet är det daiwas vikter. De kan skruvas in på olika ställen i jiggkroppen (vikten har oftast en skåra/kanal där du kan foga in stingern) för att ge olika dykbeteende på jiggen. Olika vikter gör att du kan styra hur snabbt du vill nå ditt fiskedjup. Fäst dem långt fram och den dyker snabbare och med nosen först. Mer under magen och den sjunker långsammare och mer vågrätt i vattnet. Detta är ett smidigt komplement vid alla olika typer av riggningar men speciellt om man kör med oviktad stinger och snabbt vill skifta fiskedjup. #Storm har också utvecklat ett eget system för detta som de kallar för R.I.P Multi Depth Screw System. Har du en jigg som gärna vrider eller vänder sig i vattnet kan detta också vara ett bra sätt att stabilisera jiggen vid fiske. Slutligen, ta gärna hjälp av din lokala sportfiskeaffär. De är proffs på detta med riggningar och utrustning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.